Att arbeta på väg innebär en hel del risker, och det är viktigt att ha rätt kompetens för att skydda både dig själv och andra. Trafikverket kräver att personer som jobbar vid eller nära vägtrafik har rätt kunskaper. Den här kursen ger dig kunskaper enligt Trafikverkets krav för arbete på väg, med fokus på rollen som utmärkningsansvarig (steg 2.2).
Du lär dig hur du ansvarar för att arbetsplatsen är korrekt utmärkt, och får en djup förståelse för säkerhetsåtgärder, arbetsmiljö, riskhantering och trafikanordningar. Om din arbetsgivare eller beställare kräver ett certifieringsprov hos Trafikverket, fungerar vår kurs som en idealisk förberedelse!
Utbildningens innehåll
Under kursen får du kunskap om arbetsmiljö, varselkläder, riskanalyser, trafiksäkerhet, vägarbeten och olika typer av skyddsanordningar. Du lär dig även om trafikanordningar, fordon och fordonsutmärkning samt hur du kvalitetssäkrar och tillämpar TA-planer. FIFA-rapportering och andra relevanta säkerhetsaspekter ingår också.
Uppdaterade krav
Kursen är uppdaterad för att möta Trafikverkets senaste riktlinjer, som trädde i kraft i september 2024. Den följer kraven för ”APV Roller och kompetens i upphandlad verksamhet” och de tekniska kraven för arbete på väg (TRVK Apv). Detta säkerställer att du uppfyller de senaste säkerhetskraven för ditt arbete.
Rekommenderad för alla
Även om du inte ska framföra väghållningsfordon rekommenderas utbildningen starkt. Genom att förstå förarnas arbete får du en bättre helhetsbild av arbetsplatsen, vilket gör kursen lämplig för alla som deltar i vägarbete.
Lagar och regler
Kursen täcker viktiga lagar och föreskrifter som arbetsmiljölagen och väglagen, samt säkerhetsregler för arbete på väg. Du lär dig hur arbetsmiljöarbetet ska organiseras, och vad som krävs för att skapa en säker arbetsmiljö för alla inblandade.
Onlineutbildning
Kursen genomförs enkelt via vår utbildningsportal. Den är användarvänlig och flexibel, vilket gör att du kan ta del av kursmaterialet i din egen takt, oavsett om du använder en dator, surfplatta eller mobil.
Giltighetstid
SBSV rekommenderar att utbildningen förnyas vart fjärde år, men det är upp till arbetsgivaren att avgöra när en förnyelse behövs enligt arbetsmiljölagen.