Personligt Fallskydd
Fallskyddsutbildning är ett krav enligt lag för alla som arbetar på en höjd av två meter eller högre där risk för fall föreligger. Därför behöver du rätt kunskap om utrustning och risker.
PRIS 2100 kr
|
Om ni inte kan komma till oss, så kommer vi gärna till er och har praktiken med vår utrustning i era lokaler
Kursupplägg
Kursen består av en modern onlinebok med enkelt språk och många bilder, som kan genomföras självständigt eller i grupp, hemma, i skolan eller på jobbet. Flera smarta funktioner som frågequiz och uppläsningsfunktion gör teorin både lättläst och intressant.
Praktisk övning och certifieringsprov
Efter genomförd av den teoretiska delen kommer ni bli kontaktad av vår instruktör för bokning av den praktiska delen.
Kursens innehåll:
Omfattning
Teori: ca. 4 timmar
Praktik: ca. 4 timmar
Giltighetstid: Din arbetsledning avgör!
Utbildningsintyg och registrering på ID06
Tryck på en fråga för att få fram svaret
Vad är Personligt fallskydd?
En personlig fallskyddsutrustning består av flera delar som kan kombineras eller användas separat. Den som använder fallskydd bör få utbildning i hur man ska använda, koppla och prova utrustningen före användning. Man ska även känna till riskerna med att använda utrustningen felaktigt och hur man sköter och underhåller den. Praktiska övningar ska alltid ingå i utbildningen.
Måste man ha Personligt fallskydd?
Fallskyddsutbildning är ett krav enligt lag för alla som arbetar på en höjd av två meter eller högre där risk för fall föreligger. Därför behöver du rätt kunskap om utrustning och risker.
Hur högt får man jobba utan fallskydd?
Arbetsmiljöverket ställer krav på att fallrisker ska förebyggas vid anläggnings- och byggnadsarbete på höjder över 2 meter. Från den 1 januari 2015 kan arbetsmiljöverket dela ut en sanktionsavgift till den som arbetar utan någon typ av fallskydd.
Hur länge räcker Fallskyddsutbildning?
Certifikatet som vi utfärdar i kursen ”Fallskydd grund” har inget utgångsdatum, eftersom det inte finns krav på att ha ett certifikat inom Bygg- och Anläggningsbranschen. Det är bra om man repeterar detta var 5 år
Vem ansvarar för att det finns personlig fallskyddsutrustning?
Arbetsgivaren ansvarar för att lämpliga skyddsåtgärder vidtas (utifrån riskbedömningen) och att personal får information om de risker som föreligger samt hur de ska behandlas. Arbetsgivaren ska också informera/utbilda personalen om vilken skyddsutrustning som ska användas samt om hur den ska användas.
Vem får besikta fallskydd?
En kompetent person skall enligt EN 365:2004 besiktiga fallskyddsutrustning minst var 12:e månad. Vem som får besikta ett fallskydd styrs av producentens manual. På mjuka produkter får oftast besiktigas av en person med ”kompetent person” utbildning.
Vad är viktigast med utrustningen för personligt fallskydd?
Information som ska finnas i bruksanvisningen gällande användning av fallskydd
Delarna i fallskyddssystem och fallhindrande system säljs ofta som enskilda produkter. Man måste förvissa sig om att alla delar som ingår i systemet passar med varandra så att det färdiga fallskyddet skyddar som det ska. Vilka delar som kan användas tillsammans ska tydligt framgå av tillverkarens bruksanvisning. Om det inte framgår klart av bruksanvisningen hur och när man använder komponenterna ska man kontakta tillverkaren eller leverantören för mer information.
Bruksanvisningen ska innehålla uppgifter om lämpliga förankringspunkter och minimikrav på deras hållfasthet. Normalt krävs en statisk hållfasthet på minst 10 kN.
Att tänka på med Personligt fallskyddsutrustning
Vad händer när man hänger fritt?
Man ska så fort som möjligt starta en räddning för att få ner personen som hänger. Redan efter 15 minuters häng tid kan man börja få allvarliga kropp skador.
Fallolyckor till en lägre nivå leder ofta till svåra skador och ibland dödsfall. Därför finns många regler för hur arbetare ska skyddas mot fall. När allmänna fallskydd som räcken eller väggar inte är möjliga ska ett personligt fallskydd användas för att fånga personen vid ett fall. För att det personliga fallskyddet ska fungera och orsaka minimal skada behövs utbildning.
Den här utbildningen vänder sig till alla yrkeskategorier som arbetar på arbetsplan som saknar allmänt fallskydd. Takarbete samt uppbyggnad och rivning av ställning är bara några exempel på sådana situationer. I utbildningen får du kunskaper om hur utrustningen ska fästas och justeras och hur fall ska undvikas. Du får också kunskaper om vad som gäller om det personliga fallskyddet fångar personen och vilka åtgärder som då krävs.
Utbildningen vänder sig till alla som ska jobba över 2 meters höjd samt arbetsledare som leder arbete som sker över 2 meters höjd. Det rekommenderas att även BAS-P/U samt skyddsombud går kursen för att ha full förståelse för arbetsplatsens risker.
Arbete får utföras utan utbildning från en ställning eller liknande konstruktion som har kollektivt fallskydd, men för att få använda personligt fallskydd är det kunskaps- och utbildningskrav.
En fallskyddsutbildning är helt enkelt lämplig för de flesta yrkesgrupper inom bygg- och industribranschen likt solcellsmontörer, ställningsbyggare, målare, snickare, takläggare och så vidare.
Personlig skyddsutrustning är utrustning som används av en enskild person och som man har på sig eller håller som skydd. I första hand ska arbetsgivaren begränsa riskerna genom exempelvis tekniska åtgärder. Det kan innebära att se över punktutsug och fallskyddsräcken eller att avskärma buller.
Arbetsmiljölagen slår fast att arbetsgivaren skall ombesörja att ett komplett fallskyddsprogram finns på plats för personer som utför arbeten på en höjd eller ett djup av 2m eller mer där risk för fall föreligger.
Hur länge kan man hänga i en fallskyddsutrustning utan fara? Arbetsmiljöverket säger att en person som hänger i sin fallskyddsutrustning bör vara nedtagen inom 15 minuter.
Arbetsgivaren ansvarar för att lämpliga skyddsåtgärder vidtas (utifrån riskbedömningen) och att personal får information om de risker som föreligger samt hur de ska behandlas. Arbetsgivaren ska också informera/utbilda personalen om vilken skyddsutrustning som ska användas samt om hur den ska användas.
utrustning som används av en enskild person och som man har på sig eller håller som skydd. I första hand ska arbetsgivaren begränsa riskerna genom exempelvis tekniska åtgärder. Det kan innebära att se över punktutsug och fallskyddsräcken eller att avskärma buller.
När man utför reparbete hänger man fritt i en lina, vilket gör att man kan röra sig upp och ned mellan olika nivåer. Ett system för reparbete förhindrar eller bromsar ett fritt fall, och det kan även användas för arbetspositionering. Arbetslina och säkerhetslina ska vara separat förankrade i en förankringsanordning och ska ha en justeringsanordning på varje lina för att möjliggöra att man kan röra sig uppåt och neråt längs linan. Justeringsanordningen ska på arbetslinan motsvara typ B eller C enligt EN 12841 och på säkerhetslinan motsvara typ A enligt EN 12841.
Det ska finnas två olika fästpunkter på selen, en låg för justeringsanordningen på arbetslinan och en högre på säkerhetslinan. Kopplingen mellan användaren och arbets- och säkerhetslinan ska alltid vara via selen även om ett säte används.
Hur länge håller en utbildning i Personligt fallskydd?
Certifikatet som vi utfärdar i kursen ”Fallskydd grund” har inget utgångsdatum, eftersom det inte finns krav på att ha ett certifikat inom Bygg- och Anläggningsbranschen.
Rekommendationen är dock att man ska gå utbildningen vartannat år, då det kan finns extremt höga risker och konsekvenser vid incidenter när utrustningen används.
I AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete, AFS 2001:3 Föreskrift om användning av personlig fallskyddsutrustning samt Arbetsmiljölagen, säger att arbetsgivare skall ombesörja att fallskyddslösningar finns på plats för personer som arbetar på en höjd eller ett djup av 2 meter där risk för fall föreligger.
Arbetsgivaren är enligt lag skyldig att utarbeta ett komplett fallskyddsprogram. Detta innebär att personalen skall utbildas i att identifiera fallrisker på arbetsplatsen, välja de produkter som lämpar sig bäst för uppgiften samt att personalen vet hur fallskyddsutrustningen skall användas.
Tänk på att fallskyddsutrustningen ska vara:
personligt anpassad till användaren • anpassad för arbeten vid skarpa kanter om det behövs • besiktigad varje år av behörig person och kontrollerad innan varje användning.
En personlig fallskyddsutrustning består av flera delar som kan kombineras eller användas separat. Den som använder fallskydd bör få utbildning i hur man ska använda, koppla och prova utrustningen före användning. Man ska även känna till riskerna med att använda utrustningen felaktigt och hur man sköter och underhåller den. Praktiska övningar ska alltid ingå i utbildningen.
Om det finns en risk för fritt fall ska man alltid använda ett personligt fallskyddssystem. Det bromsar ett fritt fall och förhindrar att man slår i marken, dessutom gör det att användaren hänger upprätt efter ett fall. Däremot hindras man inte att nå platser som kan innebära risk för fritt fall.
Exempel där man använder fallskyddssystem är vid arbete på branta tak och balkkonstruktioner, klättring och arbete i vertikala stegar, montering av byggnadsställningar, brytning i gruva och inspektion av stål- och betongkonstruktioner. Ett personligt fallskyddssystem består av följande komponenter:
Fallolyckor är den ledande orsaken till dödsfall och allvarliga skador inom konstruktionsbranschen och står för ungefär en tredjedel av alla dödsfall inom industrin. När ett projekt involverar höga höjder är det alltid rekommenderat att investera i något typ av fallskyddssystem som garanterar att projektet kan genomföras säkert för att förhindra att någon eller något faller från en hög höjd.
Vid byggnads- och anläggningsarbeten på 2 meter eller högre rekommenderar Arbetsmiljöverket att välja gemensamma fallskydd (även kallat kollektivt fallskydd) i första hand. Kollektiva fallskydd består bland annat av ställningar, arbetsplattformar, skyddsräcken och andra typer av fallskydd för tak och andra höga platser. Dessa typer av fallskyddssystem hjälper till att hantera både utrustnings- och människorelaterade fallolyckor.
100% webbaserad E-learning utbildningar
E-learning utbildning som är 100% webbaserad innebär att kursen är heldigital och har ingen praktisk del. Efter utfört webb utbildning samt godkänt certifierings prov har du ditt certifikat skickat till din e-post.
Utbildningarna vi erbjuder som är 100% webbaserad är:
50% webbaserad E-learning samt praktisk moment
E-learning utbildning som är 50% webbaserad innebär att den teoretiska delen av kursen är heldigital och sedan bokar man den praktiska delen på ett annat tillfälle. Efter utfört webb utbildning samt godkänt certifierings prov har man den praktiska delen kvar innan man får sitt certifikat.
Utbildningarna vi erbjuder som är 50% webbaserad & 50% den praktiska delen är:
50% webbaserad E-learning samt praktisk moment
E-learning utbildning som är 50% webbaserad innebär att den teoretiska delen av kursen är heldigital och sedan bokar man den praktiska delen på ett annat tillfälle. Efter utfört webb utbildning samt godkänt certifierings prov har man den praktiska delen kvar innan man får sitt certifikat.
Utbildningarna vi erbjuder som är 50% webbaserad & 50% den praktiska delen är:
Ställningsbyggnad
Mobila arbetsplattformar
Säkra lyft
Fallskydd
E-learning är en utbildning där allt kursmaterial finns tillgängligt dygnet runt på nätet. Detta får ni tillgång till, via inloggningsuppgifter, inom 24 timmar efter ni bokar kursen. Dessa inloggningsuppgifter får ni via e-post tillsammans med en beskrivning på hur ni går till väga. Bland kursmaterialet kommer ni få besvara quiz frågor för att repetera delen ni gått igenom, i slutet av kursen finns även certifierings provet tillgängligt, detta innebär att så snart ni känner er tillräckligt pålästa kan ni utföra provet.
Det finns många fördelar med E-learning:
Vad innebär det?
Ni binder inte er till ett specifikt kurstillfälle. Efter bokad E-learning kurs kan ni välja när det passar er att gå kursen. Detta innebär att ni kan gå kursen på arbetsplatsen, hemma, vart och när ni vill under dygnet.
Med E-learning är kursmaterialet förinspelat/ föruppladdat och ger er möjlighet att gå utbildningen efter egen takt. Missade ni något som sas? Går det för långsamt? Inga problem, spola tillbaka, pausa eller gå kursen snabbare.
Med hjälp av E-learning kan vi erbjuda er som kund mer förmånliga priser!
Vad är skillnaden på distans och E-learning?
E-learning innebär att allt kursmaterial samt certifierings provet är uppladdade på nätet medan distanskursen sker live. Detta innebär att E-learning inte är lärarledd vilket leder till större flexibilitet vad gäller tid, plats & tempo.
För att ni ska kunna delta i en distansutbildning behöver ni en fungerande webbkamera, mikrofon & helst hörlurar för bästa möjliga ljud. Det spelar ingen roll vart ni befinner er, hemma eller på jobbet, det viktigaste för er är att tänka på är att sitta ostört och i lugn miljö med internetuppkoppling. Dessa ovan nämnda digitala verktyg behövs däremot inte vid E-learning.
Undrar ni över något? Funderar ni vad som passar er bäst? Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi er gärna.
Vill du boka utbildning kan du se våra kurstillfällen längre upp på sidan. Du är välkommen att göra en intresseanmälan via e-post (info@sakraliv.se) eller ring oss på 0707-900 740. Du kan även fylla i formuläret nedan.